8 .
Eddy Vangroenderbeek .

Jan en Kaat bouwden thuis een café: “Nu zijn we veel vaker samen met onze vrienden”

Velen dromen ervan, maar weinigen hebben er een: een café bij hen thuis. Jan Keymis (48) en Kaat Mendonck (43) bouwden in de kelder van hun nieuwbouw in Hasselt een privé-kroeg die ze helemaal inrichtten met recuperatiematerialen. Dat gebeurde met de hulp van vrienden die maar al te graag op bezoek komen.

“Het concept ontstond toen we tijdens een vakantie bij iemand logeerden die voordien een sterrenrestaurant had. Dat gaf hij op om in zijn B&B gewoon lekker te koken zonder al te veel regeltjes én tijd te hebben om met zijn gasten te praten. Dat bracht ons op het idee van een eigen cafeetje, om vaker samen te zijn met onze vrienden, want voor je het weet heb je elkaar een jaar niet gezien.”

Toen Jan als architect (www.hippo-architecten.be) de plannen voor zijn eigen huis begon te tekenen, voorzag hij in de kelder dan ook de ruimte voor een kroeg met toegang tot een terras en een aparte ingang. “Boven in het woongedeelte is alles maatwerk dat door vakmensen uitgevoerd is met kwaliteitsmaterialen. In het café gebruikten we enkel gerecupereerde spullen, zoals overschotjes betonstenen voor de tussenmuren en afvalhout voor de wandbekleding en de toog.”

(lees verder onder de foto’s)

8 .
Eddy Vangroenderbeek .
8 .
Eddy Vangroenderbeek .

De collectie glazen die Jan al jaren verzamelt staat uitgestald op houten ringen die vroeger onderdeel waren van het blad van een ronde tafel. “Toen bij een verhuis de diameter van de tafels moest verkleind worden, wist ik meteen wat ik met het uitgezaagde deel kon aanvangen. De ringen hangen aan het plafond en door de verlichting in het midden worden de contouren van de glazen op het plafond geprojecteerd. Dat zorgt voor een bijzonder effect.”

(lees verder onder de foto’s)

8 .
Eddy Vangroenderbeek .
8 .
Eddy Vangroenderbeek .

Ze zijn puur decoratief, want de glazen waaruit gedronken wordt, staan op schappen achter de toog. Heel wat ervan zijn gepersonaliseerd. “Dat was een cadeautje voor onze vrienden die meehielpen bij de inrichting. Dat deden ze met veel plezier, want ze wisten dat ze achteraf mochten meegenieten van het resultaat”, lacht Jan.

(lees verder onder de foto’s)

8 .
Eddy Vangroenderbeek .
8 .
Eddy Vangroenderbeek .
8 .
Eddy Vangroenderbeek .

Gemiddeld een keer per maand komen de vrienden langs, soms om bij te praten bij een lekker biertje, maar vaak in het kader van een activiteit. Zo staat er binnenkort een lezing over Patty Smith op het programma. Jan, als lid van de organisatie van Pukkelpop, en Kaat, als hoofd van Radio 2 Limburg, zijn immers grote muziekliefhebbers. Getuige daarvan ook de vele platenhoezen, allemaal van bevriende bands. Werkelijk alles in dit huiscafé draait rond vriendschap en dat maakt het nog specialer. “Onze kroeg was een serieuze investering, maar dat vonden we de moeite waard. We beleven hier veel mooie momenten en die zijn eigenlijk onbetaalbaar.” (BCW)

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Lambrechts

    zou iedereen moeten doen de fiscus gaat nogal een fit hebben hahahhahahh

  • Marinka Debaveye

    Café uitbaters zullen het graag lezen! En zij maar BTW, Sabam, Billijke vergoeding, FAVV lidgeld enz. betalen. Sommigen mogen meer dan anderen in dit land!

Lees meer