Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat asbest niet alleen gevaarlijk is als het breekt, maar ook in vaste vorm.
Getty Images Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat asbest niet alleen gevaarlijk is als het breekt, maar ook in vaste vorm.

Je woning verkopen? Tegen 2022 moet je asbestinventaris voorleggen

Deze zomer keurde de Vlaamse regering het Actieplan Asbestafbouw goed. Dit plan streeft naar een ‘asbestveilig’ Vlaanderen in 2040. Een van de maatregelen is volgens bouwsite Livios een verplichte  asbestinventaris tegen 2022 voor wie zijn woning verkoopt. In 2032 moeten alle woningen van voor 2001 zo’n inventaris hebben.

Wat is zo’n inventaris?

In de asbestinventaris staat op welke plaatsen in de woning asbest zit, in welke staat het zich bevindt en hoe je het correct kan verwijderen. Tegen 2032 moet elke woning van voor 2001 er een hebben. Zo wil de Vlaamse regering eigenaars stimuleren om tegen 2040 risicovolle asbesttoepassingen te verwijderen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat asbest niet alleen gevaarlijk is als het breekt, maar ook in vaste vorm. Door de ouderdom en weersomstandigheden kan asbest verweren en komen er asbestvezels in de lucht of bodem.

TIP: Asbest zit niet alleen in oude dakbedekking. Ontdek waar in huis je het nog kan tegenkomen.

2,3 miljoen ton asbest

Ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) lanceert een nieuwe campagne over de risico’s van asbest. Ovam schat dat er nog ruim 2,3 miljoen ton asbesthoudende materialen zit in de gebouwen in Vlaanderen. Het gaat om 2,8 miljoen woningen en 354.000 andere gebouwen.

Lees ook

Renoveren of slopen? Opgelet voor asbest

Asbest verwijderen: voortaan mag je dit zelf doen

Infographic: zit er asbest in jouw leien?

BronLivios

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • GERARD DE PELECIJN

    De werkgelegenheid stijgt zo ook en wij betalen maar!

  • Raoul Hoylaerts

    asbest in vaste vorm is onschadelijk.geld.een A4tje van 500€.op naar het volgende.een pvc schrijnwerk attest,een dubbel beglazing attest,nog iets vinden op dakpannen,loodafwerking aan dak verbieden,attest voor zinken dakgoten,enz.er is nog genoeg om ons verder te pluimen.

Lees meer