ANP

Jonge Nederlanders met middeninkomen kunnen steeds minder vaak eigen huis kopen

Nederlanders met een middeninkomen wonen steeds minder vaak in een koophuis. Dat constateren economen van Rabobank. Volgens hen lijken de hoge huizenprijzen veel mensen parten te spelen.

Het eigenwoningbezit onder middeninkomens tot 35 jaar is in Nederland in zes jaar tijd met 15 procentpunt gedaald, terwijl ze wel vaker willen kopen. Inmiddels woont minder dan de helft in een eigen woning. Wordt gekeken naar alle 1,6 miljoen huishoudens die tussen de één en anderhalf keer modaal verdienen, dan had vorig jaar circa 61 procent een eigen huis. Zes jaar eerder was dat nog 64 procent.

Tegelijkertijd groeit in Nederland de kloof tussen de inkomens van mensen en aanschafprijs van een huis, merken de Rabo-deskundigen. Voor een koopwoning wordt dit jaar naar verwachting gemiddeld 8,6 keer een modaal jaarinkomen betaald, tegenover 4,2 maal in 1995. 

Middeninkomens zijn daardoor vaker aangewezen op de kleine vrije huursector, waar nieuwkomers gemiddeld al bijna 1.000 euro per maand betalen.

Vooral voor jongeren lijkt de stap naar een koophuis een brug te ver: het eigenwoningbezit onder die groep nam het hardst af. De aangescherpte hypotheeknormen spelen hierin vermoedelijk een rol, aldus Rabobank. 

Dat de huizenprijzen hard blijven oplopen, hangt vooral samen met het oplopende woningtekort. 

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ghijs Elvan

    Ik begrijp niet waarom bijna iedere 20-30 jarige als 1ste woning al onmiddellijk de 'grote' woning wil kopen, waarin men dan heel z'n leven gaat wonen. Ik hoor regelmatig oudere collega's met pas afgestudeerde kinderen klagen dat hun kinderen geen huis kunnen kopen. Dan denk ik: koop, renoveer en verkoop een kleine studio, doe vervolgens hetzelfde met een klein appartementje, een groter appartement, een klein huisje en koop die grote woning als je 35 of 40 bent met 50% eigen inbreng.

  • wil baken

    Nederlandse ouders geven voor minder mee aan hun kinderen, dan moet je achteraf niet komen zeuren dat ze niks kunnen kopen.

Lees meer