Om te kunnen spreken over op-en-top waterdicht laminaat, moet je het volledige oppervlak van de vloer testen.
Quick-Step Om te kunnen spreken over op-en-top waterdicht laminaat, moet je het volledige oppervlak van de vloer testen.

Mag je laminaat leggen in de badkamer?

Laminaat is een betaalbaar alternatief voor parket. Het vergt weinig onderhoud en laat zich ook makkelijk plaatsen. Maar in één ruimte in huis tref je het nog niet zo vaak aan: de badkamer. Mag dat wel, laminaat in je badkamer plaatsen? Bouwsite Livios zocht het uit.

Laminaat wordt vaak in één adem genoemd met parket, maar eigenlijk is het een volledig andere vloerbedekking. Een laminaatvloer is een gelaagde vloer met als basis een HDF-kern. Bovenop die kern komt een decorlaag. Dat is een foto met zeer hoge resoluties van echt hout of natuursteen.

Op de decorlaag komt een transparante, slijtbestendige bovenlaag die bescherming bidet tegen vlekken, schokken, krassen, schroeiplekken en huishoudelijke chemische producten. De onderste laag, of tegenlaag, zorgt ervoor dat de plaat perfect evenwichtig is en niet zal kromtrekken of doorzakken.

Lees ook: Wist je dat laminaat een milieuvriendelijke keuze is voor je vloer?

Geen garantie

Tot enkele jaren geleden was laminaat geen goede keuze voor vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Het was vochtgevoelig, waardoor fabrikanten geen garantie gaven als laminaat in de badkamer werd geplaatst. Als er water tussen of onder de panelen kwam, kon het laminaat gaan kromtrekken. Op termijn kwamen de verschillende lagen van het laminaat ook los van elkaar en dan is je vloer natuurlijk niet veel meer waard.

Tip: Laminaat leggen is een typische klus voor doe-het-zelvers: zo pak je het aan

Waterdichtheidstests

Daarom hebben fabrikanten alles op alles gezet om de vochtbestendigheid van laminaat aan te pakken. “Om te kunnen spreken over op-en-top waterdicht laminaat, moet je het volledige oppervlak van de vloer, dus ook de voegen, schuine randen en vloer- en wandaansluitingen, testen”, vertelt Sophie Hautekeete van Quick-Step. 

“Daarom ontwikkelden we enkele waterdichtheidstests (een dweiltest, een watercilindertest en een test onder realistische omstandigheden).” Vandaag vind je verschillende waterbestendige collecties op de markt en kan je laminaat dus ook perfect in vochtige ruimtes leggen. 

Tip: Vlekken op je laminaat? Volg deze tips om ze weg te krijgen.

Lees ook

Heb je een authentieke houten vloer? Zo hou je hem in topvorm

Moet je je vloer nog kiezen? Deze keuzewijzer helpt je op weg

Wil je je vloer renoveren? Dit zijn je opties

BronLivios

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Bestaat al lang laminaat voor badkamer ,is echt niks nieuw en speciaal tegen water bestand.

  • Giedo Claesen

    Ik heb planche op de badkamer, al jaren. Aan die planche is nog niets verkeerd te zien. 22mm dik en 3 keer met goede vernis ingesmeerd.

Lees meer