2
Getty Images/iStockphoto

Metselen bij regenweer? “Niet zonder gevaar”

Ben je aan het bouwen? Dan zie je liefst zo snel mogelijk je huis gerealiseerd. Daardoor wordt er op werven wel eens gemetseld tijdens regenweer om de vooropgestelde bouwtermijn te halen. Maar dat blijkt volgens bouwsite Livios niet zonder gevaar.

“Metselen bij regenweer is absoluut geen goed idee. Het is zelfs heel slecht”, weet Noël Naert van Febelcem, de federatie van de Belgische Cementnijverheid. “Zo riskeer je het gevaar op het uitspoelen van het metselwerk, uitbloeiing en kalkuitslag.”

Kalkuitslag

Bij kalkuitslag zal vrije kalk die in het verharde cement aanwezig is, uittreden. Als die kalk op je metselwerk terechtkomt, zal het hier verharden en voor vlekken zorgen.

TIP: Is je gevel toe aan een opknapbeurt? Met deze technieken ziet hij er weer als nieuw uit.

Uitregenen

“De metselmelk kan ook uitregenen”, vertelt Noël Naert. Het cement druipt dan langs de steen af en zorgt zo voor strepen. Als je er vroeg bij bent, kan je het cement verwijderen met wat water. Is dat niet zo? Dan heb je al een lichte zuuroplossing nodig om het probleem te verhelpen. En zo’n behandeling doe je best pas na afstemming met de baksteenproducent.

2 Heb je witgrijze vlekken op je gevel? Dat zijn waarschijnlijk zout- of gipsuitbloeiingen.
Livios Heb je witgrijze vlekken op je gevel? Dat zijn waarschijnlijk zout- of gipsuitbloeiingen.

Uitbloeiingen

Uitbloeiingen zijn witte vlekken die je wel eens ziet op baksteenmuren. De hoofdverantwoordelijke zijn zouten die in de steen zijn gedrongen, bijvoorbeeld via opstijgend vocht. Als de steen – tijdens drogere periodes – het vocht weer afgeeft, migreren de zouten mee naar het oppervlak en vormen zo de witte uitslag. Let daarom ook op als je voor je gevel stenen hergebruikt van vervuilde muren of een oude stal...

Warm weer

“Warm weer is niet nefast voor metselwerk, wel als je gaat voegen”, licht Noël Naert toe. “Het cement heeft dan onvoldoende vocht en de mortel wordt kruimelig. Best voeg je bij geen al te hoge of lage temperaturen. Tussen 5 en 25 graden is goed. Bij warm weer voeg je best in de schaduw. Zo vermijd je dat het water voortijdig verdampt.”

Voorkomen

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen, metsel je dus beter niet als het regent. “Mocht het tijdens de metselwerken beginnen met regenen of als je de werf verlaat, dek je best het verse metselwerk af met bijvoorbeeld plastic. Ook andere materialen kunnen dienen, bijvoorbeeld restjes isolatiemateriaal, zolang je er maar zorg voor draagt dat de wind ze niet wegblaast”, zegt Noël Naert. Ook efficiënt is om dekstenen en raamdorpels zo snel mogelijk te plaatsen.

Lees ook

Bakstenen kiezen: dit zijn de verschillende soorten

Gevel verven: hou rekening met deze aandachtspunten

Hoeveel betaal je voor gevelpleister?

BronLivios

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Léon-Bernard Giot

    Metselen moet je altijd doen wanneer de lucht vochtig is ( niet bij regen ), opdat de mortel niet te vlug zou drogen : dan heb je de beste kleefkracht. En nooit meer dan 5 rijen bakstenen na elkaar opmetselen... zo leert men in de vakschool...

  • Joseph Van de Perre

    Het enige gevaar bestaat er uit dat de metser nat wordt. Vroeger werkte men bij regen gewoon verder.

Lees meer