“Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Getty Images “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”

Opmerkelijk: “Vlaanderen evolueert naar huurmarkt”

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt vertelt aan bouwsite Livios dat dat in de toekomst waarschijnlijk verandert. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij.

“Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.” Lees hier wat de voordelen zijn van te huren

71,6% Vlaamse eigenaars

“In Duitsland huurt maar liefst 50% van de mensen een woning, terwijl de andere helft zelf een eigendom bezit. Hier is dat anders: in Vlaanderen bezit bijna drie kwart van de inwoners een woning, terwijl slechts één kwart huurt.” Dat blijkt ook uit de cijfers van de Woonsurvey uit 2018: 71,6% van de Vlamingen is eigenaar, 19,3% is private huurder, 7,3% sociale huurder, en de overige 1,7% woont gratis. Maar dat huur-kooppatroon is volgens Vansweevelt nu stilaan aan het veranderen. Al werden er in het eerste kwartaal van 2019 nog nooit zoveel woningen verkocht.

Tip: Kies je voor nieuwbouw? Met deze tips hou je je budget onder controle

De prijs

Een belangrijke reden voor deze trend ligt volgens Vansweevelt aan het financiële aspect. “De bouwkosten zijn de laatste jaren flink gestegen. Niet enkel door de duurdere gronden, maar ook door de steeds strenger wordende eisen rond isolatie.” Lees hier hoe je goed kan isoleren

Beleven in plaats van bezitten

Maar jonge mensen focussen ook meer op beleven, en niet op bezitten. “Dat zie je bijvoorbeeld aan hun muziekgebruik: de cd-collectie heeft plaats moeten maken voor muziekstreaming. Daardoor is de muziek niet meer van hen, maar ze kunnen er wel gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor het autogebruik: waarom een dure auto in je garage als je er een kan delen? Auto’s delen wordt wellicht the next big thing.”

Als het maar comfortabel is

Die trend van beleven in plaats van bezitten vindt nu dus ook zijn weg naar de vastgoedwereld. “Ook het feit dat we steeds kleiner moeten gaan wonen, heeft daarmee te maken”, zegt Vansweevelt. “Mensen willen comfortabel wonen, maar niet per se groot en in hun eigen bezit. Zolang ze maar kunnen genieten van gemeenschappelijke elementen. Als ze in een grote tuin of park in de buurt kunnen voetballen, zijn ze tevreden. En dan moeten ze nog niet eens zelf het gras maaien.” 

Tip: Wil jij heel je leven comfortabel wonen? Zo krijg je het voor elkaar.

Lees ook

SOS spaarplan: vijf tips om goedkoop te wonen

Dit zijn de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen van het moment

Ga jij huren? Aan deze regels moet je je houden

Bron: Livios

73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sarah Olemans

    Het gaat hem niet alleen om de hoge prijzen maar dat mensen geen vertrouwen hebben in makelaars. Ze houden verplichte info achter. Ik twijfel nog te kopen. Voor mij is het genoeg geweest. Ik ben serieus bedrogen geweest door makelaar en eigenaar

  • michel De Blay

    @Ronny Cuypers. Volledig mee akkoord. De jongeren van vandaag willen alles van de eerste dag, ze kennen het woordje sparen niet, ze willlen op reis gaan ,liefst zo dikwijls mogelijk en zo ver mogelijk. Ze willen onafhankelijk zijn, goede raad slagen ze in de wind en vooral ze kunnen niks buiten datgene waar ze een diploma voor hebben.

Lees meer