34,6% van de ondervraagde Vlamingen zou het liefst op het platteland wonen.
Getty Images 34,6% van de ondervraagde Vlamingen zou het liefst op het platteland wonen.

Opmerkelijk: zo wil de Vlaming (niet) wonen

Het Vlaams Agentschap Wonen, ondervroeg vorig jaar 3.000 Vlaamse huishoudens over hun woonwensen. Bouwsite Livios verzamelde de vijf opmerkelijkste resultaten. 

1. Woonruimte delen, nee bedankt!

Het is geen verrassing dat we binnenkort meer ruimte met elkaar moeten delen. Maar voorlopig staat de Vlaming daar niet voor te springen. Een parkeerruimte of fietsenstalling delen met buren zien we nog zitten. Meer dan de helft geeft namelijk aan dat eerder wel of zeker wel te willen doen. Een tuin (of een deel ervan) delen, zien we dan weer minder zitten: de helft geeft aan dat ‘zeker niet’ te willen doen. Maar wat de Vlaming vooral niet wil delen, is zijn eigen woonkamer of keuken. 85,1% staat daar absoluut niet voor open.

TIP: Cohousing, flexwonen, hamsterhuren, ... Ontdek hier de nieuwste en meest opmerkelijke woonvormen.

2. Stadsleven? Doe maar de boerenbuiten

Volgens de onderzoekers van de studie is wonen in een stad of goed gelegen dorpskern een slimme keuze. De aanwezigheid van allerlei voorzieningen, openbaar vervoer en werkgelegenheid zijn voor hen grote troeven. Toch zou 34,6% van de ondervraagde Vlamingen liefst op het platteland wonen. De stadsrand staat op de tweede plaats met 31,7%, gevolgd door de dorpskern met 20,8%. Slechts 12,9% geeft aan in een stad te willen wonen.

3. Verhuizen? Liever niet…

Verhuizen om dichter bij het werk te wonen, is geen prioriteit voor de Vlaming. 9,7% zou dit zeker wel doen, terwijl 40,2% dat dan weer helemaal niet ziet zitten. Ook als het gezin kleiner zou worden, geeft de helft van de Vlaamse huishoudens aan zeker niet te willen verhuizen. De enige reden waarom Vlamingen wél zouden verhuizen? Als de woning niet meer ideaal is voor de fysieke noden van één van de bewoners. Twee derde is in dat geval bereid om een andere woning te zoeken.

TIP: Verhuisplannen? Deze gratis Verhuisplanner helpt je met de voorbereidingen. Van twee maanden voor de verhuis tot aan de grote dag.

4. Hoogbouw? Laag bij de grond!

Vlamingen zijn blijkbaar geen fan van hoge appartementsblokken. Dat leiden we af uit de score die Vlaamse huishoudens toekennen aan bepaalde woonvormen. De helft geeft een appartement van tien of meer verdiepingen een 0 op 10. Appartementen van 4 tot 9 verdiepingen doen het iets beter. Die krijgen van ‘slechts’ een derde een 0 op 10. Een appartement met maximum drie verdiepingen scoort het best: daar geeft een derde minstens een 7 op 10.

5. Vrijstaand, graag!

Open bebouwingen blijven erg populair. 54,7% van de Vlaamse huishoudens geeft wonen in een vrijstaande woning namelijk een 9 of 10 op 10. Slechts 8% geeft die woonvorm een 2 of minder op 10. De belangstelling voor een halfopen bebouwing is ook groot: 65,2% geeft daar een 7 of meer op 10.

Lees ook

Hoe krijg je de Vlaming naar de stad? 7 experts zoeken het uit

Betonstop? Vlaming is er niet klaar voor

Samen sterk: zo werkt cohousing

BronLivios

36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yves Wolf

    als de overbevolking aangepakt wordt zal er te eerste veel armoede verdwijnen en zeer gunstig zijn voor het klimaat en is het leven voor iedereeeeen zijn eigen plek en is er ruimte genoeg wanneer gaan de mensen dit eens inzien

  • jacques vandevelde

    als we pakweg 50 jaar terug van ons platteland naar brussel of antwerpen reden waren we enorm onder de indruk van de enorme appartementsblokken....het leken wel kazernes........afschuwelijk..!!! en wat zien we nu bij ons....op ieder vrijkomend stukje grond worden weliswaar kleinere appartementsblokken neergezet....en in geen tijd zijn deze verkocht...... geef mij maar toch het platteland het is er heerlijk toeven

Lees meer