.
Hanth Park Thessaloniki .

Plastic afval van Mechelaars wordt designbank

De inwoners van Mechelen hebben een opvallende oproep ontvangen. Ze worden gevraagd om een maand lang al hun hard plasticafval te bewaren. Een 3D-printer zal er nadien publieke zitbanken van maken. Die komen te staan naast een nieuw woonproject aan de Vaart. Met de designbanken volgt Mechelen eerdere voorbeelden van Amsterdam en Thessaloniki.

“Plastic is het symbool van de milieuproblemen van vandaag. Uit studies blijkt dat 80 procent van alle plastic in de zee afkomstig is van vervuiling via kanalen, riolen en rivieren. Met initiatieven zoals deze kunnen we dat percentage stap voor stap naar beneden halen én er bovendien iets moois mee doen”, zegt Nicolas Bearelle van Revive, de ontwikkelaar van de toekomstige Komet-wijk.

Met het upcycling-project – een vorm van recycleren waarbij afval wordt omgezet tot iets waardevoller dan het oorspronkelijke materiaal – wordt het duurzame karakter van de buurt in de verf gezet. Komet wordt een bijna-energieneutrale wijk, waarbij geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Zo komen er 1.200 m² zonnepanelen om, in combinatie met warmtepompen, het verbruik van de bewoners opvangen.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Schillewaert

    En wat met de recyclage van de zonnepanelen nadien? Boot op richting Afrika? Net zoals met onze dieselwagens? Zolang Wij geen groene oplossing vinden voor de recyclage nadien, blijft ons milieubeleid zo corrupt als dat het groot is...

  • Henri Dederen

    Nu nog het prijskaartje vermelden aub.

Lees meer