2 .
Hydraloop .

Primeur: toestel recycleert tot 85 procent van huishoudelijk afvalwater

Hebben we binnenkort thuis allemaal een eigen waterzuiveringsinstallatie? Dat zou wel eens kunnen, want met Hydraloop wordt een toestel gelanceerd dat tot 85 procent van ons huishoudelijk afvalwater recycleert. In tijden van klimaatopwarming, waarin water steeds schaarser wordt, komt zo'n installatie goed van pas. De investering van 3.500 euro zou na 5 tot 7 jaar terugverdiend zijn.

De Vlaming consumeert gemiddeld 114 liter water per dag. 61 liter of 54 procent daarvan verbruiken we in de douche, op het toilet en met de wasmachine. Door de installatie van het waterrecyclagesysteem Hydraloop kan tot 85 procent van dat huishoudelijk afvalwater gerecupereerd worden voor de wc’s, de wasmachine, voor het bewateren van de tuin en voor het vullen van het zwembad. 

(lees verder onder de foto)

2 .
Hydraloop .

“Door de klimaatopwarming wordt drinkbaar water schaarser dan ooit. We moeten bewuster met ons waterverbruik omgaan en zoeken naar alternatieven om water op een duurzame en veilige manier te hergebruiken”, vertelt Joris Haems van EcoPuur,  dat gespecialiseerd is in duurzame water- en energietechnieken en de Hydraloop als primeur in België lanceert.

“De Hydraloop biedt alvast een oplossing.” Met een gemiddelde kost van zo’n 3.500 euro - exclusief btw en afhankelijk van de plaatsingsomstandigheden - is de installatie niet goedkoop. “ Maar je verspilt geen drinkwater en je waterfactuur daalt. Dat maakt dat de investering na 5 à 7 jaar is terugverdiend.”

De Hydraloop is interessant voor nieuwbouw, zeker wanneer er geen mogelijkheid is tot een (grote) regenwaterput in bijvoorbeeld appartementen of rijwoningen in een stedelijke omgeving. Bij renovatieprojecten kan de Hydraloop geïnstalleerd worden waar de leidingen toch opnieuw gelegd worden. Ook voor tertiaire gebouwen met een groot verbruik, zoals sportcomplexen en rusthuizen, is het systeem nuttig.

Om er het maximum uit te halen, zou je de Hydraloop bijkomend kunnen koppelen aan een buffervat om het gerecycleerde water tijdelijk in op te vangen.

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • thierry bollaert

    voor alles zelf een installatie plaatsen;en ook nog alles zelf doen tegenwoordig,en dit terwijl de factuur niet naar omlaag gaat????wat klopt daar niet aan??? zakkenvullerij van al die monopolibedrijven waar politiekers vetbetaalde postjes hebben.zelfde verhaal in de banken tegenwoordig;alles zelf doen en steeds meer betalen voor alle diensten!! schandalig

  • johny matheeuwsens

    Het water dat uit de kraan komt is drinkwater,toch kopen er heel veel mensen nog water in plastic flessen. Bekijk de winkelkarretjes maar eens als ze uit de supermarkt komen.Of is het onvoorstelbare domheid om de plasticafval te verminderen door oorstokjes en drinkrietjes te verbieden.

Lees meer