Met een rookmelder kan je je makkelijk beschermen tegen de gevaren van een brand. Zeker ’s nachts.
Getty Images/iStockphoto Met een rookmelder kan je je makkelijk beschermen tegen de gevaren van een brand. Zeker ’s nachts.

Rookmelders kunnen levens redden bij woningbranden, maar waar installeer je ze?

Vanaf 1 januari 2020 is een rookmelder verplicht in elke Vlaamse woning. Een goede zaak aangezien het aantal woningbranden in ons land sinds 2015 sterk is toegenomen. Maar hoe werkt zo’n rookmelder en waar plaats je die best? Bouwsite Livios helpt je op weg.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Woningbranden maken elk jaar tientallen slachtoffers in België. En sinds 2015 neemt het aantal woningbranden in ons land toe. De grootste oorzaken van brand in huis zijn vaak een brandende sigaret of apparaten met een batterij zoals een oplader van een smartphone. Helaas hebben deze kleinigheden vergaande gevolgen. Nochtans kan je je met een rookmelder makkelijk beschermen tegen de gevaren van een brand. Zeker ’s nachts. Want zonder rookmelder is de kans erg klein dat je de brand tijdig ontdekt.

Rookmelders redden levens

“Het dodencijfer bij woningbranden is bij ons erg hoog, onder andere door onvoldoende of geen rookmelders”, legt brandpreventieadviseur Tim Renders uit. Niet alleen het vuur zelf, maar vooral de verstikkende rook is gevaarlijk.  “Want geloof het of niet, ’s nachts word je niet wakker door de geur van rook. Onze neus slaapt met ons mee en wordt uitgeschakeld, rookmelders nemen het dan voor ons over.”

Rookmelders kopen

Moet je je rookmelders nog kopen? Het huidige aanbod van rookmelders kan je bekijken op Tweakers.be. Heb je beslist om een rookmelder te kopen, dan let je beter op volgende zaken:

- Zoek op de verpakking naar de CE-markering en de norm EN14604. Op die manier ben je er zeker van dat de rookmelder voldoet aan de wettelijke technische bepalingen.

- Koop tienjarige rookmelders met onvervangbare batterijen en vervang ze om de tien jaar. Die vind je al vanaf 20 euro.

Controleer of er een testknop is. Om achteraf te kunnen controleren of je rookmelder nog steeds correct werkt, is het belangrijk dat hij is uitgerust met zo’n knop. Test de luidsprekers van je rookmelders maandelijks met deze testknop en stof ze af.

- Er zijn ook rookmelders die je kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk dat deze voorzien zijn van een noodbatterij die er in geval van stroomonderbrekingen voor zorgt dat je rookmelder blijft werken.

- Je kan ook kiezen voor rookmelders die met elkaar in verbinding staan. Brandt het bijvoorbeeld beneden, dan zullen de rookmelders op andere verdiepingen ook in werking treden.

Waar hang je rookmelders?

Voor iedere woning geldt dat één melder soms al voldoende is, bijvoorbeeld als je in een huis, studio of appartement woont met maar één verdieping. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen? Dan moet je op elke verdieping minstens één rookmelder plaatsen. Dit zijn belangrijke plaatsen in huis waar je er best eentje voorziet:

- Plaats minstens één rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping.

- Verder kan je ook je slaapkamer, living en bureau voorzien van een rookmelder.

- Hang geen detectoren in de keuken, badkamer of garage. Hier kunnen kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen valse alarmen veroorzaken.

Rookmelders plaatsen

Installeer je rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant. Dat is meestal in het midden van het plafond en steeds op minstens 30 cm van de hoek. Zo kan de melder de rook het snelst detecteren. Indien toegelaten door de fabrikant, kan je de rookmelder ook tegen de muur plaatsen. Doe dit dan wel zo hoog mogelijk, maar toch minstens 15 cm van het plafond en 30 cm van de hoek af. Lees hier hoe je een rookmelder moet installeren

Extra tips

Voor een rookmelder kan je terecht bij de betere doe-het-zelf-zaak, maar in sommige gemeentes ook op het gemeentehuis. 

- Leg in elke slaapkamer een zaklamp (die niet op batterijen werkt). Zo vind je ‘s nachts makkelijker je weg als je moet vluchten.

- Laad elektrische toestellen niet ’s nachts op, want oververhitting kan een rechtstreekse aanleiding tot brand zijn.

Nog geen rookmelder in huis? Bekijk 2 of 3 rookmelders met stevige korting op HLN Shop

Lees ook deze artikels op bouwsite Livios.be: 

Maak je woning brandveilig met deze tips

Zo maak je je woning ‘inbraakproof’

Alarm installeren: dit komt erbij kijken

BronLivios

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francois staen

    Ronald Van Ee >>> gelijk heb je Ronald , Co melder heb ik ook en 5 rookmelders .... ik heb er ook verschillende hangen behalve in de garage de kelder waar cv ketel staat en in de badkamers maar daar heb ik wel hitte melders in de plaats hangen en ook heb ik Co2 melders geplaatst nu ga ik ook nog een aantal brandblussers op bepaalde plaatsen ophangen ! het leven van mijn kleinkinderen die regelmatig blijven slapen is mij te veel waard !

  • Ronald Van Ee

    ik heb er ook verschillende hangen behalve in de garage de kelder waar cv ketel staat en in de badkamers maar daar heb ik wel hitte melders in de plaats hangen en ook heb ik Co2 melders geplaatst nu ga ik ook nog een aantal brandblussers op bepaalde plaatsen ophangen ! het leven van mijn kleinkinderen die regelmatig blijven slapen is mij te veel waard !

Lees meer