Met de sloop- en heropbouwpremie wil Lydia Peeters  vervangbouw stimuleren.
Getty Images/iStockphoto Met de sloop- en heropbouwpremie wil Lydia Peeters vervangbouw stimuleren.

Sloop- en heropbouwpremie: Vlaamse overheid versoepelt de voorwaarden

Vraag jij nog voor 31 oktober 2019 een vergunning aan voor een totaalrenovatie? Goed nieuws: je komt in aanmerking voor de sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro. Meer zelfs: bouwsite Livios meldt dat Vlaams minister van Energie Lydia Peeters nu ook de aanvraagprocedure voor deze premie versoepelt. Die bleek voor verbouwers onduidelijk of te streng. 

De voorwaarden

Wil je aanspraak maken op de premie van 7.500 euro? Dan moest je zowel een sloop- als een heropbouwvergunning (of een gecombineerde) aanvragen, de aanvraag voor de premie binnen de maand na de vergunningsaanvraag indienen én bewijs leveren in de vorm van foto’s of facturen van de afbraakwerken. Door die strikte voorwaarden en termijnen vulden verschillende verbouwers de aanvraag verkeerd in of konden ze er zelfs geen indienen. In samenwerking met de Vlaamse ombudsman werkte Lydia Peeters daarom een oplossing uit.

Tip: Voor welke premies kom jij in aanmerking? Controleer het op de Premielinker.

Drieledige oplossing

De oplossing bestaat uit drie delen: volg je de normale procedure en vraag je een gecombineerde sloop- en heropbouwvergunning aan? Dan krijg je voortaan drie maanden in plaats van één om de sloop- en heropbouwpremie aan te vragen. Als je te laat was, kan je je nog tot en met 30 september 2019 regulariseren op energiesparen.be/slooppremie. Kon je geen gecombineerde sloop- en heropbouwvergunning voorleggen, heb je uitstel gekregen tot 31 maart of heb je je aanvraag te laat ingediend? Dan kan je de premie nog aanvragen tot en met 30 september. Voldoe je aan alle vereisten, maar vroeg je geen premie aan omdat je te laat was? Dan krijg je ook tot en met 30 september de kans om dat wel te doen.

“Niet meer dan logisch”

Met de sloop- en heropbouwpremie wil Lydia Peeters ook buiten de dertien kernsteden vervangbouw stimuleren. “Als die premie haar doel voorbijschiet door een te moeilijke procedure, is het niet meer dan logisch dat we ze versoepelen”, zegt minister Peeters. “Zo willen we veel meer verbouwers de kans bieden om een sloop- en heropbouwpremie aan te vragen en hopen we meer energiezuinige vervangbouw te realiseren.”

Zo snel mogelijk aanvragen

De premie bestaat sinds 1 maart 2019 en geldt voor sloop- én heropbouwvergunningen die zijn aangevraagd in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Omdat je de premie maar tot en met 31 oktober kan aanvragen, wordt de online aanvraagapplicatie van het Vlaams Energieagentschap zo snel mogelijk aangepast. Voor de sloop- en heropbouwpremie is een budget van 15 miljoen euro voorzien. Tot nu toe zijn er 847 aanvragen binnengekomen, 116 dossiers zijn volledig goedgekeurd.

TipGa je renoveren? Aan deze 6 voorwaarden moet jouw woning voldoen

Lees ook:

Renoveren met succes? Volg dit stappenplan

Heidi stript en renoveert appartement voor nog geen 30.000 euro

Appartement verbouwen: deze obstakels duiken vaak op

BronLivios

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Zoals je zelf niet in het ouderlijk huis wil blijven wonen, zo zullen uw kinderen dat ook niet willen. Een huis is maar voor 1 generatie, niemand schijnt daaraan te denken. Nu worden de ouderlijke woningen, gebouwd in de golden sixties, met intacte vloeren en tegels, verkocht en zonder reden gesloopt, voor het oog van de babyboomers, wiens hart breekt bij het nodeloos slopen van papa's vloer en mama's tegels ...

  • Ivan Gabriels

    Premie voor rijken.Na elektrise autopremie,nu ook voor hen die nieuw huis willen plaatse.Ver af van eerlekheid....

Lees meer