2 “Er is zoveel potentieel te winnen, maar je hebt een wetgeving nodig die ervoor zorgt dat er een verplicht onderhoud is en in genoeg opvolging voorziet.”
Getty Images/Cultura RF “Er is zoveel potentieel te winnen, maar je hebt een wetgeving nodig die ervoor zorgt dat er een verplicht onderhoud is en in genoeg opvolging voorziet.”

Tijd voor actie: "Onze kachels zijn hopeloos verouderd”

Nu de temperaturen dalen, steken we opnieuw onze kachels aan. Maar in ons land gaat het in heel wat gevallen om oudere toestellen. Die halen niet alleen een laag rendement, ze zijn ook erg schadelijk voor onze gezondheid. Tijdens een debat van bouwsite Livios roepen heel wat partijen onze overheid op om in actie te schieten.

Onlangs nam professor Michel De Paepe in een opiniestuk op Livios onze warmtevraag onder de loep en de rol die kachels en haarden daarin spelen. Een visie die heel wat reacties opleverde. Want hout of pellets stoken is populair. “Het probleem is dat ons kachelpark hopeloos verouderd is”, zegt Francies Van Gijzeghem, directeur van ABDE Solutions. “Er is zoveel potentieel te winnen, maar men doet er niks aan. Geen enkele minister heeft ooit de normen voor kachels geïnstalleerd zoals het hoort. Er is echt nood aan een overkoepelende visie op dat vlak.”

Tip: Verwarmen met pellets: de voor- en nadelen op een rijtje

Onderhoud en opvolging

Dat vindt ook Stefaan Paulus van CSB Waste Solutions. “Er bestaan vandaag goede technieken waarmee je kan filteren en fijnstof kan opvangen. Maar je hebt vooral een wetgeving nodig die ervoor zorgt dat er een verplicht onderhoud is en in genoeg opvolging voorziet.” Daar staat volgens Christophe Fonteyne van Polvo misschien wel een kost tegenover, maar je kan tot negen miljard besparen op gezondheidskosten. “Dus een wettelijk kader met verplichte controle van rookgaskanaal en filtratie, bijvoorbeeld door een erkend schoorsteenveger, is perfect mogelijk. Zo kan je de uitstoot van fijnstof drastisch verminderen.”

“Kans na kans wordt gemist”

Bij Bond Beter Leefmilieu krijgen ze regelmatig klachten van mensen met een goed geïsoleerd huis en balansventilatie. Dit ventilatiesysteem trekt vuile lucht binnen van buren die slecht stoken. “De overheid schiet echt tekort op vlak van luchtkwaliteit”, zegt beleidsmedewerker Benjamin Clarysse. “Telkens worden er kansen gemist om onze gebouwen te vergroenen. De maatregelen blijven gewoon uit. Als particulier kan je maar de keuzes maken die je voorgesteld krijgt. De overheid moet duidelijk maken hoeveel biomassa er nog verbrand kan worden bij huishoudens en op welke manier. Pas dan kan je als gebruiker echt goede keuzes maken. Je merkt dat heel veel particulieren en bedrijven erg hun best doen, maar als het kader niet goed zit, komen we er niet

Lees ook: Stoken als een pro: zo haal je het maximum uit je brandhout

2 Vandaag blijft iedereen stoken met oude toestellen, wat slecht is voor iedereen. Zo creëer je een lock-in en is er geen kans op verbetering.
Livios / Marc Sourbron Vandaag blijft iedereen stoken met oude toestellen, wat slecht is voor iedereen. Zo creëer je een lock-in en is er geen kans op verbetering.

“Maak goede toestellen toegankelijker”

Luc Vermeeren van Ecopower ziet een gelijkenis met de isolatie van woningen. “Ook daarvoor vindt niemand een goed financieringssysteem waarbij mensen die zelf het geld niet hebben toch hun huis volwaardig kunnen laten isoleren. Zo zou je ook je houtkachel van twintig jaar oud moeten kunnen laten vervangen door een nieuw exemplaar.” Die betaalbaarheid is inderdaad een issue vindt ook Ludwig Van Wonterghem van Stroomop. “Bovendien zijn mensen zich er niet van bewust dat een houtkachel van twintig of dertig jaar oud echt niet meer kan. Ze zijn verbaasd als we het rendement daarvan berekenen. Terwijl er vandaag kachels met een verbrandingsrendement van 90 procent bestaan en ketels met een rendement van 99 procent. Daarom moet de overheid de keuze voor een performante kachel of ketel veel toegankelijker maken.”

Vier pijlers voor een goede houtverbranding

Daar moeten we volgens Wim Vanlede van Stroomop naartoe: houtverbranding met efficiënte toestellen, de juiste brandstof, gekwalificeerde installateurs én door gebruikers goed te informeren. Vandaag blijft iedereen stoken met oude toestellen, wat slecht is voor iedereen. Zo creëer je een lock-in en is er geen kans op verbetering.”

Tip: Benieuwd naar het volledige debat? Lees hier de rest van het artikel.

Lees ook:

Zelf hout verzamelen voor je kachel? Hier moet je op letten

Je woning verwarmen met hout: zo pak je het aan

Verwarmingsketel kiezen? Maak je de juiste keuze met deze tips

BronLivios

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Conrad Croonen

    Je moet wel weten dat al de mensen die enorm veel fijn stof hebben binnengekregen nu 80 ,90 en ouder zijn .Vroeger zag je het eind van de straat niet wanneer iedereen zijn kolenkachel aanstak begin november .Dus zo erg zal het wel niet zijn .Massahysterie proberen te creeeren met die milieuzever om poen te pakken en boetes te kunnen opleggen .

  • Jozef Van Vaerenbergh

    Hoog tijd dus om terug te keren naar de milieuvriendelijke elektrische accumulatie verwarming. Enkele jaren geleden verketterd om de sluiting van de kerncentrales te kunnen realiseren. Nu beseft men dat elektrische verwarming de enige oplossing is om het milieu te redden. Maar om hun foute keuze destijds te maskeren wordt de warmtepomp als wondermiddel opgedrongen. Die geven absoluut niet het rendement die men vooropstelt en kunnen ook bij overproductie van stroom geen energie opslaan.

Lees meer