De geplande afschaffing van de woonbonus zal nieuwbouw immers alweer benadelen tegenover bestaande woningen en renovaties.
Shutterstock De geplande afschaffing van de woonbonus zal nieuwbouw immers alweer benadelen tegenover bestaande woningen en renovaties.

Vastgoedsector wil meer stimuli voor nieuwbouw als reactie op afschaffing woonbonus

De Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS) heeft de Vlaamse onderhandelaars opgeroepen om nieuwbouw meer te stimuleren. De geplande afschaffing van de woonbonus zal nieuwbouw immers alweer benadelen tegenover bestaande woningen en renovaties, zo stelt de BVS in een reactie op de startnota voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering.

"De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt nog eens bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21 procent btw op nieuwbouw, tegenover 6 procent bij een renovatie", legt gedelegeerd bestuurder Olivier Carrette uit. 

Over de evolutie van de betonstop naar de bouwshift is de BVS positief. "We moeten met z'n allen compacter en hoger gaan wonen, liefst nog in de nabijheid van stads- of dorpskernen, én dichter bij het openbaar vervoer of ons werk. Alleen zo creëren we een oplossing voor onze huidige ruimtelijke ordening met tal van files en een versnipperd landschap", aldus Carrette. 

De BVS vertegenwoordigt ruim 150 projectontwikkelaars in België.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerd Van nieuwenhove

    Deze sector moet een grondig doorgelicht worden ... Uit ervaring gesproken , er circuleert daar veel zwart geld in het rond ! En de bouwpromotoren en makelaars ze zitten in je zakken om grote sier te kunnen maken ?

  • Sébastien Bo

    Nieuwbouw stimuleren is regelrecht tegen de betonstop, ik kan wel begrijpen dat renovaties extra premies moeten krijgen zo dat er minder verkrotting is, zo blijft er toch nog een beetje groen over.Want bij nieuwbouw verdwijnt er nog veel meer natuur.

Lees meer