Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot meerdere gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, sufheid, irritaties van ogen, huid en slijmvliezen.
Duco Ventilation & Sun control Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot meerdere gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, sufheid, irritaties van ogen, huid en slijmvliezen.

Ventilatie niet onderhouden? Je gezondheid zal het merken

Hoofdpijn, allergische reacties, huidirritaties … dit zijn maar enkele van de gevolgen van een ventilatiesysteem dat niet goed wordt onderhouden. Maar hoe vaak is dit nodig? Bouwsite Livios vroeg raad aan Hendrik Dejonghe van Duco.

Naast een goed ventilatievoorontwerp en een degelijke installatie is het onderhoud de derde belangrijke pijler van een gezond ventilatiesysteem. “Alleen met een regelmatig onderhoud blijft de goede werking van je ventilatiesysteem gegarandeerd”, vertelt Hendrik Dejonghe van Duco. 

“Niet alleen blaas je bij een ventilatiesysteem D anders vervuilde lucht in je woning binnen, ook het toerental van je ventilator zal verhogen. Dat zorgt voor een hoger energieverbruik en meer geluidsoverlast. Een ventilatiesysteem met rechtstreekse toevoer via ventilatieroosters, type C, vraagt minder onderhoud en is hierin een stuk gebruiksvriendelijker.”

Lees ookHoe kies je het juiste ventilatiesysteem? Dat hangt van je woning af

Slechter binnenklimaat

“Bovendien neemt ook de capaciteit van je ventilatie af als je niet tijdig een onderhoudsbeurt inlast”, legt Hendrik uit. “De lucht kan dan minder goed doorstromen waardoor je een aanzienlijk slechter binnenklimaat krijgt en je ventilatiesysteem inefficiënt zal gaan werken.”

Gezondheidsklachten voorkomen

Als de lucht in huis in kwaliteit afneemt, merk je dit ook aan allerlei gezondheidskwaaltjes. “Vervuiling in luchtkanalen en ventilatieroosters vormt inderdaad een hygiëneprobleem voor jou als bewoner”, bevestigt Hendrik. “Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot meerdere gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, sufheid, irritaties van ogen, huid en slijmvliezen. Ook schimmels, huisstofmijten, aandoeningen aan de luchtwegen en zelfs allergische reacties zijn een mogelijk gevolg.”

Tip: Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, met elk hun eigen onderhoudsvereisten.

Lees ook:

Is de lucht in jouw woning gezond? Onderzoek het met deze tips

Luchtdicht bouwen: zo pak je het aan

Muren isoleren langs binnen: hier moet je op letten

BronLivios

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Claes

    Binnenkort gaat men beginnen nakijken in welke mate je je ventilatiesysteem gebruikt en onderhoud(net zoals nu reeds bij een verwarmingsketel). Degene die dit dus doelbewust uitschakelen mogen zich verwachten aan een in eerste instantie waarschuwing en daarna boete.

  • gustaaf Van Bever

    Die kunstmatige verluchting heeft na tijd stilstand ook schimmels in de " dode hoeken" Start je op , blaas je die gewoon de woning binnen..Moet dus regelmatig ontsmet worden , kortom , vraagt goed onderhoud l( net als je airco systeem in de wagen.. Luchtroosters en op tijd een open raam is nog altijd de beste ventilatie....( althans voor mij )

Lees meer