Verhuurders willen geen zware renovatiekosten meer maken en verkopen daarom liever hun huis.
RV Verhuurders willen geen zware renovatiekosten meer maken en verkopen daarom liever hun huis.

Verhuurders verkopen nog snel woning voor nieuwe regels van kracht worden

Vastgoedmakelaars krijgen opvallend veel verhuurders over de vloer die hun pand zo snel mogelijk willen verkopen. Reden? De nieuwe regels die vanaf 1 januari gelden. Dan moeten huurwoningen beschikken over dubbele beglazing, dakisolatie en rookmelders. Het gaat om ingrepen die al gauw tienduizenden euro’s kunnen kosten.

De maatregelen passen binnen het Energierenovatieprogramma van de Vlaamse overheid dat ook in de vervanging van verouderde verwarmingsketels voorziet. Als de verhuurde woningen – bijna één op vijf in Vlaanderen – tegen 2020 niet aangepast zijn, worden ze onverhuurbaar verklaard.

Veel verhuurders huiveren bij de gedachte aan renoveren. “Ze zien de kosten niet zitten, omdat ze hun pand dan nog 20 à 30 jaar moeten bijhouden om het te laten renderen. Dan gaat het voornamelijk om mensen op leeftijd die naast de investering ook opkijken tegen de bijkomende stress van een renovatie”, vertelt Cedric Vanhencxthoven van Heylen Vastgoed.

Hij stelt vast dat meer en meer verhuurders hun woning liever verkopen dan renoveren en dat aantal zal de komende maanden alleen maar toenemen. “Veel van die panden zullen aan een correcte - en vaak lagere - prijs op de markt komen, waardoor die betaalbaarder worden voor jonge gezinnen en starters. Dat is een doelgroep voor wie er nu een schaarste aan woningen is.”

Bij Heylen Vastgoed verwachten ze dat de verkopers niet lang op een nieuwe eigenaar zullen moeten wachten. “Vooral panden rond de 200.000 euro zijn meteen weg, omdat daar enorm veel vraag naar is. Geïsoleerd of niet. Kopers beslissen ook sneller, onder meer door de langetermijnrente die nog blijft dalen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer