De Vlaamse overheid bekijkt of het geluidsisolatie kan verplichten, zowel bij nieuwbouw als in bestaande woningen.
Recticel Insulation De Vlaamse overheid bekijkt of het geluidsisolatie kan verplichten, zowel bij nieuwbouw als in bestaande woningen.

Vlaamse overheid overweegt verplicht akoestisch isoleren

Maar liefst 150.000 Vlamingen ondervinden ernstige hinder door het geluid van wegverkeer. Dat blijkt uit het Geluidsactieplan van het Departement Omgeving en het Agentschap Wegen en Verkeer. Daarom bekijkt de Vlaamse overheid of het akoestische isolatie op termijn kan verplichten. En dat zowel bij nieuwbouw als voor bestaande woningen, meldt bouwsite Livios.

Ernstige hinder voor 150.000 Vlamingen

Volgens het Geluidsactieplan ondervinden ongeveer 150.000 Vlamingen ernstige hinder door omgevingsgeluid van wegverkeer. Datzelfde omgevingsgeluid verstoort bovendien de nachtrust van meer dan 70.000 Vlamingen. Met het Geluidsactieplan bekijkt de Vlaamse overheid op welke manier het geluidsoverlast door spoor-, weg- en luchtverkeer zo veel mogelijk kan inperken. Verplichte geluidsisolatie is er daar één van. 

Momenteel bestaat geen akoestische isolatieverplichting voor woningen tegen buitenlawaai. Volgens het plan geldt de NBN-norm (akoestische norm) als code van goede praktijk, maar wordt die niet algemeen toegepast.

Lees ook: Vloeren akoestisch isoleren? Zo pak je het aan

Renovatiepremie

Binnenkort moeten woningen, scholen en verzorgingsinstellingen dus niet alleen energiezuinig geïsoleerd zijn, maar misschien ook akoestisch. De Vlaamse overheid bekijkt bovendien de mogelijkheid om geluidsisolatie te verplichten bij zowel nieuwbouw als in bestaande woningen en onderzoekt of het daarvoor renovatiepremies kan aanbieden. In Brussel bestaat er al een premie voor akoestische isolatie.

Tip: Ken jij alle premies voor nieuwbouw en renovatie? Bekijk ze hier in de Premielinker.

Stille wegverharding en snelheidsbeperking

De Vlaamse overheid plant ook verschillende andere maatregelen die overlast door omgevingsgeluid kunnen verminderen. Door een stille verharding aan te leggen op hoofd- en gewestwegen, de aankoop van geluidsarme elektrische en hybrideauto’s te stimuleren en een verlaging van de maximale snelheid in te voeren, komt er minder lawaai van de openbare wegen af. 

Door nieuwe geluidsschermen te plaatsen naast drukke wegen en bestaande schermen te renoveren, bereikt het lawaai ook moeilijker de omliggende woningen. Het huidige geluidsactieplan is geldig voor de periode 2019-2023.

Tip: Je bestaande woning isoleren?  Vraag nu je gratis verbouwmagazine Isolatie van Verstandig Bouwen en Renoveren aan.

Lees ook:

Vermijd hinderlijke geluiden met deze tips

Geluidshinder bij ventilatie: zo voorkom je het

Vloerisolatie plaatsen: hier loopt het vaak mis

Bron: Livios

103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Krysia ostrega

    Politiekers draaien door,en maar uitvinden om veel geld uit de arme werkende mensen hun zakken te halen!Raam opendoen en uw huis goed verluchten is nog altijd de beste optie en het gezondste,lawaai is er overal,is dat niet een beetje normaal!waar ik niet van kan slapen zijn al die keffende honden die voor elke scheet blaffen!Politiekers zouden beter eens goed nadenken als ze dat al kunnen,er is al zo veel ellende en onverdraagzaamheid onder de mensen,los dit eens op!Mogen wij nog gelukkig zijn?

  • Leo Peeters -Duym

    gustaaf guldentops zegt: de waanzin slaat toe bij nva.-- Dat mag je wel zeggen. Alweer zit N-VA in de zakken van de burger. Ik woon aan een kruispunt dat slecht (her)aangelegd is. Als er een volle autobus overrijdt, davert ons gebouw en een lege vrachtwagen geeft iedere keer een kortstondige, kakofonische drumsolo. Met de fietspaden is het nog erger gesteld, gelukkig veroorzaakt een put daarin geen lawaai, je kunt er alleen door verongelukken... Arme N-VA.

Lees meer