Vocht in huis ontdekt? Dan is de volgende stap de juiste diagnose stellen. Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen.
NoAqua Vocht in huis ontdekt? Dan is de volgende stap de juiste diagnose stellen. Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen.

Vocht in huis: slecht nieuws voor je gezondheid

De herfst en winter zijn de seizoenen bij uitstek voor natte kelders. Maar ook in huis kunnen vochtproblemen opduiken. Die kan je aan heel wat signalen herkennen. Belangrijk is dat je een onderscheid maakt tussen opstijgend, doorslaand en condensatievocht. En dat je er snel bij bent: want vocht heeft nare gevolgen voor je gezondheid. Bouwsite Livios weet waar je op moet letten. 

Dit zijn de symptomen

Heb je een vocht- of schimmelplek op een van je muren ontdekt? Dan weet je wel hoe laat het is. Maar je kan je vochtprobleem ook al eerder opmerken. Door naar het pleisterwerk, behang of de verflaag van je muur te kijken bijvoorbeeld. Beginnen die los te komen? Dan is de kans reëel dat vocht de oorzaak is. Dat geldt trouwens ook voor je plinten. Ongewenste huisgasten zoals pissebedden en zilvervisjes zijn ook geen goed teken. En volg zeker je neus. Ruik je een vieze, muffe geur in huis? Dan mogen de alarmbellen beginnen rinkelen.

Tip: Op huizenjacht? Zo controleer je een woning op vochtproblemen.

Stel de juiste diagnose

Als je vocht in huis hebt ontdekt, is de volgende stap de juiste diagnose stellen. Er bestaan namelijk drie verschillende soorten vochtproblemen die je het leven zuur kunnen maken. De juiste diagnose is dus noodzakelijk om je vochtprobleem correct aan te pakken. Daarom schakel je best een architect of gespecialiseerde firma in om die te stellen.

1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt vooral voor in oudere huizen die zonder vochtschermen zijn gebouwd. Het vocht komt er via de ondergrond in je muren terecht. Specifiek aan opstijgend vocht is dat het tot een hoogte van 80 tot 120 cm stijgt, en op die plaats ook het ergst is. Je vloer zelf blijft droog. Is je vloer toch nat? Dan moet je naar een andere oorzaak op zoek. Lees hier hoe een professional opstijgend vocht aanpakt.

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vooral binnen via je kelder, dak, ramen of het metselwerk van je gevel. Een probleem met je dakbedekking of -goten, je schoorsteen of het buitenschrijnwerk is meestal de oorzaak. Zo ontstaan er lekken waardoor het vocht naar binnen kan. In dat geval zijn niet alleen je muren nat, maar vaak ook je vloer.

3. Condensatievocht

Condensatievocht creëer je meestal door vochtige ruimtes slecht te ventileren, zoals je badkamer, keuken of wasplaats. Maar ook de aanwezigheid van opstijgend of doorslaand vocht kan een oorzaak zijn. Schimmel op (de achterkant van) je meubels en een muffe geur zijn sterke signalen van condensatievocht, net als druppels op je ramen en vochtige kleren.

Tip: Zelf vochtproblemen aanpakken? Lees hier hoe je eraan begint.

De gevolgen voor je gezondheid

Herken je het vochtprobleem niet (op tijd) of doe je er niets aan? Dan kan dat niet alleen schadelijke gevolgen hebben voor je woning, maar ook voor de gezondheid van jou en je gezin. Zo blijkt uit onderzoek dat er een oorzakelijk verband is tussen vochtproblemen en allergische astma. Dat komt door de schimmels, huisstofmijten en andere beestjes die allergenen verspreiden in je vochtige woning. Heb je last van reuma? Ook dan is het extra belangrijk dat je het vochtprobleem grondig en snel aanpakt.

Tip: Woning behandelen tegen vocht? Dit zijn de richtprijzen.

Lees ook:

Water in je kelder? Zo maak je hem waterdicht

Is je nieuwbouw wel echt droog? Eerst checken!

Maak je gevel vochtwerend met dit stappenplan

Bron: Livios

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Antonio Rinaldi

    Isoleren zonder een goede mechanische verluchting is vragen voor gezondheidsproblemen?

  • Jan Hoeben

    Condensatievocht komt dikwijls van de ademhaling van de mensen (en dieren) die er wonen. Adem eens tegen een koude spiegel, die dampt aan. Dat vocht. Voor een volwassene ligt dit rond 100 gram waterdamp per uur. Voldoende verluchten wordt als de meest economische oplossing gezien, voor een volwassene wordt 40 m³/h per persoon aangeraden. 22 m³/h per persoon wordt als minimum gezien. De beste meting is een CO2-meting : een kleine 1000 ppm stemt overeen met 40 m³/h, 1500 ppm met 22 m³/h.

Lees meer