2 Lucht-luchtwarmtepompen worden momenteel het vaakst verkocht.
Daikin Lucht-luchtwarmtepompen worden momenteel het vaakst verkocht.

Zoveel betaal je voor een warmtepomp (en deze premies komen erbij kijken)

De warmtepomp is dé duurzame verwarming van de toekomst. Toch loopt de prijs nog sterk op tussen de diverse types warmtepompen. Waaraan zijn die verschillen te wijten en wat krijg je er voor terug? Experte Jozefien Vanbecelaere van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) doet haar relaas voor bouwsite Livios.

Vanbecelaere wijst op de prijsbepalers bij de aanschaf van een warmtepomp. “De twee belangrijkste factoren zijn het type warmtepomp en het vermogen. Het vermogen hangt af van de grootte van de woning en van het isolatieniveau.”

Je kan de kost van het systeem volgens Jozefien beperken met behulp van een performante regeling; of door energie op te slaan in je woning (dankzij de thermische inertie van beton bijvoorbeeld) of in een buffer (bijvoorbeeld een warmwatervat).

Benieuwd hoe zo’n warmwatervat werkt? Lees de getuigenissen van Patrick, Karel en Steven.

Op basis van een bevraging van leden-experts bepaalde ODE de gemiddelde prijs van elk type warmtepomp. Het gaat telkens om een warmtepomp van 8 kW voor een gebouw van 140-200 m². 

Belangrijk: de gemiddelde prijzen gelden enkel voor ruimteverwarming. Als je ook sanitair warm water wil opwarmen, stijgt de prijs omdat hiervoor een groter vermogen nodig is. 

1. Geothermische warmtepomp

Deze warmtepompen zijn het meest energie-efficiënt, maar ook het duurst. Ze halen energie uit de ondergrond of het grondwater en geven deze af in huis via vloerverwarming, ventiloconvectoren of extra grote radiatoren. Daarvoor worden leidingen in de grond gelegd. Verticaal met behulp van diepe putboringen; of horizontaal, waarbij de leidingen vlak onder het grasoppervlak komen te liggen.

Ontdek alle voor- en nadelen van geothermische warmtepompen.

- Gemiddelde prijs: 17.370 euro (inclusief 21% btw, installatie en boringen; exclusief warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
Premie: maximaal 4.000 euro en 40% van het factuurbedrag

2. Lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Het rendement is lager dan bij een geothermische warmtepomp, omdat de buitentemperatuur minder constant is dan de temperatuur van de ondergrond. Daar staat tegenover dat dit type warmtepomp duizenden euro’s goedkoper is dan de geothermische warmtepomp.

Ontdek alle voor- en nadelen van lucht-waterwarmtepompen.

- Gemiddelde prijs: 7.850 euro (inclusief 21% btw en installatie; exclusief warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
Premie: maximaal 1.500 euro en 40% van het factuurbedrag

2 Een hybride systeem combineert een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp.
Remeha Een hybride systeem combineert een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp.

3. Lucht-luchtwarmtepomp

Ook deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, maar in plaats van vloerverwarming of extra grote radiatoren, gebeurt de warmteafgifte rechtstreeks via convectoren.

Ontdek alle voor- en nadelen van de lucht-luchtwarmtepompen.

- Gemiddelde prijs: 7.750 euro voor een multi-splitsysteem (inclusief 21% btw, installatie, buitenunit en drie binnenunits, dus hier is het afgiftesysteem wél meegerekend) Let wel: een lucht-luchtwarmtepomp voor één ruimte (split-systeem) heb je al vanaf 4.400 euro (inclusief 21% btw en installatie)
- Premie: maximaal 300 euro en 40% van het factuurbedrag

Wist je dat lucht-luchtwarmtepompen momenteel de meeste verkochte systemen zijn? Lees hier hoe dat komt.

4. Hybride systeem (gascondensatieketel + lucht-waterwarmtepomp)

Dit systeem is een combinatie van een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp. Zo combineer je het beste van twee werelden: als de omstandigheden gunstig zijn, haal je warmte uit de omgevingslucht. Op koude dagen, als het rendement van de warmtepomp laag is, schakel je over op aardgas.

- Gemiddelde prijs: 10.050 euro (inclusief 21% btw en installatie, exclusief afgiftesysteem)
Premie: maximaal 800 euro en 40% van het factuurbedrag

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog tussen een gascondensatieketel en een warmtepomp? Laat je inspireren door deze specialisten.

Lees ook: 

Hoe haal je het maximum uit je warmtepomp?
Gaswarmtepomp: het beste van beide werelden?
"Elektriciteit te warm om warmtepomp te laten renderen"
Welke hernieuwbare energie kiezen voor je nieuwbouwwoning?

Meer info over alle mogelijke (energie)premies? Geef je postcode in via de premielinker van Livios en ontvang een duidelijk overzicht. 

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johny daneels

    warmtepomp moet goed gedimensioneerd zijn,niet te groot en zeker niet te klein, zeker geen na verwarming installeren met energieverslindende weerstanden, in combinatie met een over gedimensioneerde zonne-boiler met vacuumtechnologie werkt dit super....woning moet wel goed geïsoleerd zijn, weinig glas dus....

  • sandra baart

    Wat maken ze ons hier toch allemaal wijs !!!!

Lees meer